Rzeka jest na poziomie suszy, ale zawsze jest nadzieja! Ktoś opublikował w tym tygodniu na Facebooku film z samotną rybą wślizgującą się do ogona basenu pływowego w pobliżu Rhuddlan.
Mam tydzień na Dwyfor pod koniec lipca, jakieś wskazówki? Kiedyś łowiłem na Ogwen, widziałem kilka łososi, ale nigdy nie udało mi się złowić na muchę, dość krótkie, skaliste baseny.Powiem ci co z moim ukochanym miejscem wakacyjnym Dwyfor w jego ostatnim roku, jestem zainteresowany zobaczeniem, jak wygląda Ogwen w dzisiejszych czasach, ponieważ dopiero zacząłem łowić pstrągi morskie na tej rzece i zasadniczo dużo blankowałem w imię nauki, ale złowiłem sporo łososi na obrotówkę
To Junction Pool, który zmienił się dramatycznie od zeszłego roku. Wpływ Elwy ma teraz ponad 3 stopy głębokości, więc nic nie powstrzymuje ryb Elwy przed pływaniem.....wcześniej był to płytki żwirowy bar.Czy to dość nisko, ponieważ brzegi nie były tak przejrzyste poniżej punktu Daffyd? Wygląda na ładny, długi basen.
Wyślę Ci prywatną wiadomość, ponieważ nie jest to łatwa rzeka, nawet wtedy, gdy ryb było dużo. Nadal uważam, że miałem szczęście łowiąc niektóre z najładniejszych ryb sezonu złowionych na muchę w ciągu pierwszych dwóch tygodni lipca w ciągu ostatnich kilku lat. Spędzam jednak dużo czasu i teraz chodzi o to, żeby być nad rzeką, gdy przepływa dobra ryba i znać prawdopodobne miejsca odpoczynku.Mam tydzień na Dwyfor pod koniec lipca, jakieś wskazówki? Kiedyś łowiłem w Ogwen od czasu do czasu i widziałem kilka łososi, ale nigdy nie udało mi się złowić ich na muchę, dość krótkie, skaliste baseny.
świetnie, to byłoby niesamowite, ponieważ czas będzie ograniczony z powodu rodzinnych wakacji, więc celowanie w odpowiednie miejsca byłoby przydatne, czekam na Twoją wiadomość! DziękiWyślę Ci prywatną wiadomość, ponieważ to nie jest łatwa rzeka, ani nigdy nie była, nawet gdy ryb było mnóstwo. Nadal uważam, że miałem szczęście łowiąc niektóre z najładniejszych ryb złowionych na muchę w sezonie w ciągu pierwszych dwóch tygodni lipca w ciągu ostatnich kilku lat. Spędzam jednak dużo czasu i teraz chodzi o to, by być nad rzeką, gdy przepływa seria dobrych ryb i znać prawdopodobne miejsca odpoczynku.
Będziesz miał znacznie większe szanse pod koniec lipca niż ja pod względem liczby, ale ja będę miał większe szanse na dużą, więc to jedna z nich
Łowiłem z kumplem zeszłej nocy. Cicho jak na cmentarzu, nie widziałem żadnej płetwy w ruchu. Kumpel widział kilka skoczków niżej, ale żadnych oznak biegaczy.
Tylko 4 sewin w książce, wszystkie poniżej 2 funtów.
[/QUOTE
Rozważałem łowienie w Bodfari zeszłej nocy, ale zdecydowałem się na Conwy upper G. Kilka małych ryb poruszało się w Crooked wczesnym wieczorem, przybyłem do TYC o 9 - 7 lub 8 ryb skakało. Niektóre 3-4 funty. Złowiłem rybę o wadze 1 funta przed zmrokiem w połączeniu Conwy, przeniosłem się do ogona po zmroku, aby celować w skoczków. 3 dobre uderzenia na początku, potem umarło do 1 w nocy. Wróciłem do domu, ponieważ robiło się zimno i wilgotno… wygląda na to, że Clwyd miał mały wzrost zeszłej nocy. Wyruszy w środku tygodnia, aby trafić na środek rzeki, bez poddania się….
Dobra robota, Martin.... Słyszałem, że w zeszłym tygodniu złowiono garść ryb o wadze 1 funta na Junction, więc miejmy nadzieję, że to początek głównego biegu.Spędziłem wczoraj wieczorem kilka godzin nad dolnym Clwyd, w niektórych miejscach ciężko było dostać się do rzeki z całym niecierpkiem himalajskim!
Bardzo spokojnie tam na dole, nie widziałem żadnych ryb w ruchu, ale udało mi się wyciągnąć jedną około 1 funta!
dobra robota, było jak w dżungli, ale widziałem ławicę i było bardzo nisko, myślałem o następnych kilku dniach, ale będzie gorąco!?Spędziłem wczoraj wieczorem kilka godzin nad dolnym Clwyd, w niektórych miejscach toczyła się bitwa, aby dostać się do rzeki z całym niecierpkiem himalajskim!
Bardzo cicho tam na dole, nie widziałem żadnych ryb w ruchu, ale udało mi się wyciągnąć jedną z około 1 funta!
Na Dwyfor udało mi się tylko jeden wieczór do około 23:00, bez brania, 2-3 innych wędkarzy zaczęło łowić po zmroku. Potem rano do lunchu, woda była bardzo niska i widziałem tylko jednego małego trociaka i ktoś inny widział dwa obracające się w basenie. Widziałem jeszcze jednego wędkarza przybywającego na robaki. Wygląda na to, że łowią coś wyżej. Myślałem, że może kręcący się robak lub inna mucha na robaka mogłaby zadziałać w niektórych głębokich basenach następnym razem!Mam tydzień na Dwyfor pod koniec lipca, jakieś wskazówki? Kiedyś łowiłem na Ogwen od czasu do czasu i widziałem kilka łososi, ale nigdy nie udało mi się złowić ich na muchę, dość krótkie, skaliste baseny.
Z pewnością mam nadzieję, że wkrótce doczekamy się połowu ryb, John. Zgadzam się, że liczba ryb wydaje się znacznie mniejsza, w tym sezonie widziałem lub słyszałem tylko garść ryb!Cóż, przynajmniej widziałem lub słyszałem 3 lub 4 ryby skaczące zeszłej nocy. Jedna była dość blisko i wyglądała jak świeża ryba o wadze 2 funtów.
Ale bez brań. Woda jest bardzo niska, a liczba ryb wydaje się znacznie mniejsza.
Czy w sierpniu/wrześniu doczekamy się przyzwoitego połowu śledzia?